Traplopen

Traplopen

Het moest er een keer van komen en vandaag is de dag. De dag waarop eens en voor altijd zal worden afgerekend met het fenomeen ‘traplopen’. ’s Werelds meest onnatuurlijke en overbodige beweging. Een beweging waar ieder weldenkend mens niet aan moet beginnen. Lopen is nu eenmaal een noodzakelijk kwaad, maar traplopen dient te allen tijde vermeden te worden.

Onnatuurlijk

Mensen zijn zoogdieren met hersens. Soms komen uit deze hersens dan ook geniale ideeën. Zoals bier, stroom en ZOAB. Maar minstens zo vaak verliest de mens het praktisch nut uit het oog en gaat men door met het bedenken van overbodige zaken. Ja echt, het komt wellicht voor sommigen als een schok, maar er zijn teveel nutteloze ideeën. Denk alleen al aan het dragen van sokken in sandalen, of de evolutie hiervan: Crocs. Want schoenen dragen is zo onpraktisch.

Soms worden goede uitvindingen gevolgd door brakke opvattingen die mensen hierover hebben. Een telefoon voor 300 euro plus een abonnement van 30 euro per maand, alleen omdat je er zo handig takenlijstjes mee kan synchroniseren met je pc. Voor 30 euro per maand kun je ook gewoon mensen inhuren die de taken op dit lijstje voor je doen. En meer.

Het wordt tijd dat de mensheid wat meer terug naar de basis gaat en eens rondkijkt in het dierenrijk. Dieren lopen geen trappen op en af, omdat het een verzonnen beweging is. Onze zoogdierlijke mededieren houden het op de begane grond of zijn uitgerust met een staart waarmee ze snel een boom in klimmen. Nu heeft de mens geen staart. Dus dienen wij het vlak te houden. Helemaal niets mis mee. Ooit een hond de trap op of af zien lopen? Verrekte onnatuurlijk. Zelfs een lenige chimpansee ziet er onbeholpen uit bij het overwinnen van een trap. Laat staan een dolfijn.

Om te ervaren dat traplopen een onzinnige beweging is waar elk mens een aangeboren weerstand tegen heeft, is er een simpel experiment. In een huis met minstens één trap leg je je sleutels in een kamer op de eerste verdieping. Je meet de afstand van de voordeur tot je sleutels op de eerste verdieping. Nu leg je de reservesleutels op dezelfde afstand maar dan op de begane grond. Maak een afspraak buiten de deur en vergeet bewust je sleutels (bewust vergeten [categorie: reflexen uitschakelen]). Eerste gedachte: “Fuck, ik ben buitengesloten”. Tweede gedachte nadat je via een openstaand raam in de keuken weer bij de voordeur bent: “Waar heb ik de sleutels ook al weer gelaten?” “Nee. Nee. Arrrghhh. Op de eerste verdieping… dat wordt traplopen verdomme.” Precies dit moment is wanneer je je realiseert dat traplopen onnatuurlijk is. Gevolgd door de derde gedachte: “Oh wacht, even een paar meter begane grond slenteren en ik heb m’n reservesleutels. Nu kan ik ontspannen op stap.” Het is niet voor niets dat de mensen met de meeste levenservaring in aanleuningwoningen leven. Hebben ze alles op de begane grond en ook nog mensen die taken voor ze uitvoeren. Briljant.

Technische vooruitgang:

Het is werkelijk ongelofelijk dat er überhaupt nog steeds trappen bestaan. We zijn van plan om een rode planeet te bezoeken, maar het grootste probleem van de mensheid aanpakken, ho maar. Roltrappen, liften, jet packs en egaliseren. In die volgorde van grootte moet en zal het traplopen worden opgelost. Monaco is het enige land waar men een beetje visie heeft getoond en waar men de standaard trappen heeft vervangen door roltrappen. Met als gevolg is dat het nu een van de rijkste landen ter wereld is. De roltrap heeft als groot voordeel dat het een sociaal instrument is. Gezellig een babbeltje maken is geen enkel probleem. Daarnaast heeft de roltrap een groot capacitief vermogen, zodat iedereen snel en efficiënt van A naar B kan.

Liften zijn ook een prima alternatief voor traplopen. Dit komt als beste tot uiting bij een van die activiteiten waar het resultaat leuk van is, maar de moeite die je ervoor moet doen ervoor zorgt dat je het eigenlijk niet wil doen. In dit geval is dat verhuizen. Dit is nu eenmaal een activiteit die op zich vervelend is, maar te overzien. Totdat je er achter komt dat er geen lift is in de gebouwen waar je tussen verhuist. En je met je wasmachine meerdere trappen op en af moet. En je dezelfde wasmachine op je voeten krijgt. En op je vingers. En je het uitschreeuwt van de pijn. En je iedereen verrot scheldt. Waardoor iedereen vertrekt en je alleen verder moet verhuizen. Dankzij de lift, het geweldige instrument dat ervoor zorgt dat relaties en vriendschappen standhouden, is verhuizen dragelijk geworden. Een stukje begane grond op oproepbasis. Schitterend.

Hoewel meer dan aardig als tussenoplossingen, zijn de roltrap en de lift nog niet echt de zaken die laten zien dat de mens briljant is. Hiervoor zijn toch echt jet packs nodig. Nu je met je smartphone zonder al te veel moeite kleine drones met grote precisie rond kan laten vliegen, is het tijd om dit door te zetten. Vrijheid is wat mensen willen. Snel even langs de eerste verdieping vliegen is zo voor elkaar. Woon je in een flat en kom je er buiten achter dat je was vergeten om de koektrommel dicht te doen: binnen enkele seconden sta je op je balkon en wandel je rustig naar binnen. Geen uitgedroogde koekjes. #Winning.

Great minds think alike en zo komen we bij de huidige koploper op het gebied van het traploopprobleem. Kim Jong-un (ooit op z’n Brabants uitgesproken?) stamt af uit een ware dynastie van traploophaters. Hoewel rigoureus in zijn methodes is het duidelijk dat hij het beste voor heeft met de mensheid. Want de mens is nu eenmaal gemaakt voor de begane grond. Lopen is goed voor de gezondheid (wanneer de grens van 50 kilometer per jaar maar niet wordt overschreden, zodra deze is bereikt: meteen stoppen.). In eigen land is Kim daarom al vooruitstrevend bezig met zijn projecten waarbij grote stukken berg af worden gegraven door mensen die nog steeds in traplopen geloven. Egalisatie is wat elk land nodig heeft. Iedereen die vroeger Sim City gespeeld heeft zal dit beamen. Hoogteverschil is duur en onpraktisch. Maar gelukkig heeft de Grote Leider plannen om met een aantal goed gemikte kernkoppen de gehele wereld te egaliseren. Door middel van geavanceerde technologie terug naar de basis en zo de mensheid verder vooruit helpen.

5 handige tips om trappen te vermijden:

1. Bel altijd vooraf naar winkels, universiteiten en horeca zaken om er zeker van te zijn dat je niet wordt geconfronteerd met een trap. Altijd goed doorvragen. De combinatie roltrap omhoog-trap omlaag is berucht.

2. Contact verbreken met vrienden die in een kamer of appartement wonen die alleen per trap bereikbaar is. Sorry Timo. Sorry Bunny.

3. Schrijf je nu alvast in voor een aanleunwoning.

4. Investeer in een stel goede sherpa’s om onverwachte trapsituaties aan te kunnen. Wees onverstoorbaar bij de confrontatie met veroordelende blikken. Onthoud: het is altijd de schuld van de trap, niet van jou.

5. Informeer altijd tijdig en nonchalant bij je dates naar hoe hun woonsituatie is. Niet iedere date reageert even goed als je zegt dat het stel sherpa’s zeker wel blijft slapen omdat je de dag erna ook de trap weer af moet.

5 gedachten over “Traplopen

 1. Timo

  Bij punt vijf wordt het pas natuurlijk pas echt interessant in het geval van hoogslapers (versies zonder roltrap of lift wel te verstaan). Je sherpa’s bestijgen de hoogslaper van je date, jij bestijgt je date en je date wordt vanzelf tot in de hogere/hemelse sferen geneukt.

  Pas op! Mogelijk gevaar: de hoogslaper houdt het gewicht van je date, jou en je sherpa’s niet en de gang omlaag gebeurd midden in de nacht geheel en vanzelf onder de nooit aflatende kracht van zwaarte…

   

  p.s. Dun, behalve mij kan je Bunny natuurlijk ook niet meer bezoeken dan vanwege de trap

  Reageren
 2. Twan Op 't Veld

  De roltrap-op-trap-omlaag.. de rillingen lopen over mijn rug inderdaad.

  p.s.
  De vriendschap met Aarts hoeft niet opgezegd te worden, maar een plastuit is wel wenselijk als je niet stiekem toch weer met traplopen geconfronteerd wil worden.

  Reageren
 3. T

  Dat staart-dragende beesten de verticaliteit in gaan slaat natuurlijk als een tang op een varken. Zo’n varken heeft namelijk een staart maar kan toch niet traplopen.

  Nog een puntje voor de lijst; grote attributen worden vaak in kleine onderdelen verkocht. Deze zijn erg eenvoudig in delen naar boven te sjouwen maar zullen uiteindelijk in hun geheel naar beneden moeten. ED-209 had hier ook last van.


  The video cannot be shown at the moment. Please try again later.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>